U bent hier: Home > Actueel nieuws > 2019 > Zandpaden

Zandpaden

UITNODIGING WEDSTRIJD VOOR KUNSTSCHILDERS

Zandpaden (géén bospaden) zijn de oudste verbindingswegen tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, tussen historie en heden etc. Hiervan zijn er in Brabant nog vele honderden, misschien wel duizenden. Zandpaden staan onder druk. Er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze maken vaak een onderdeel uit van pelgrimswegen die door de provincie lopen, in ‘Ommetjes’ (korte wandelroutes) rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een (hoofd)rol in verhalen.

Brabantse zandpaden staan centraal in het 2019 project van de Brabantse Hoeders. De ‘Hoeders’ organiseren jaarlijks, dit jaar voor de 9e keer, een Brabant-breed en vernieuwend project met de cultuur en de natuur van Brabant als onderwerp. Het project Brabantse Zandpaden wordt gepresenteerd op zondag 13 oktober 2019 en vindt plaats in en om de Steenfabriek in Udenhout (eigendom Brabants landschap. Deze dag is uitgeroepen tot de Zondag van de Zandpaden. Rond die tijd vinden in verschillende delen van Brabant deelprojecten plaats.
Projecten

Concreet worden de volgende projecten gerealiseerd (en gepresenteerd op de Zondag van de Zandpaden):

• Een boek met gedichten en foto’s
  • Een boek met verhalen (dialect/Nederlands) en aquarellen
  • Een film (wordt ook uitgezonden door Omroep Brabant) met speciaal gecomponeerde muziek
  • Een boek met Ommetjes over zandpaden, samen met Brabants Landschap
  • Een ecoloog wordt ingehuurd voor beschrijving ecologisch belang zandpaden
  • Een Brabant-brede fotowedstrijd (met 500 euro prijzengeld)
  • Een Brabant-brede wedstrijd voor kunstschilders (met 500 euro prijzengeld)

Voor dit laatst vermelde project nodigen de Brabantse Hoeders amateur en professionele kunstenaars uit om mee te doen aan een omvangrijke wedstrijd om zandpaden te schilderen.
De keuze voor materiaalgebruik of stijl (figuratief of abstract) is geheel vrij. De winnaar ontvangt een prijs ter waarde van 500 euro.
Daarnaast is er nog een tweede en derde prijs. De schilderijen (twee dimensionaal werk) moeten uiterlijk 31 juli 2019 klaar zijn en zullen komend najaar worden geëxposeerd in een grote overzichtstentoonstelling te Veldhoven.
De vakjury bestaat uit professionele vakmensen uit de kunstwereld en er wordt nauw samengewerkt met o.a. de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst, het Brabants Landschap en Rotaryclub Eindhoven Centrum.
Via een digitale voorselectie worden de werken aangewezen welke in aanmerking komen voor de expositie. Leidraad voor de keuze zal zijn: de verbeelding van het thema, originaliteit, authenticiteit,
zeggingskracht en kwaliteit van het beeld. Aanleveren van beeldmateriaal (digitaal in 300 dpi met titel, techniek, formaat en materiaal) voor 31 juli a.s. via zandpaden@eyckehorst.nl
Van de geselecteerde kunstwerken zullen er enkele tientallen op zondag 13 oktober worden tentoongesteld op een schilderachtige zandweg in Udenhout.
Daarna zijn alle schilderijen een aantal weken te zien in het *techniekHuys in Veldhoven. Er wordt nog onderzocht of de expositie kan ‘doorreizen’ naar andere locaties in Brabant. Een aantal schilderijen wordt opgenomen in twee publicaties.

De projectleider van de schilderwedstrijd/expositie is Harry Verhoeven, lid van de Brabantse Hoeders. Hij kan desgewenst nadere informatie geven:
info@eyckehorst.nl

Zie verder op de website van de Brabantse hoeders: KLIK